Introducere
Astazi vreau sa va prezint experienta mea cu doua penite prelucrate in modul “arhitect”! Un membru al comunitatii PENMANIA mi-a trimis doua stilouri cu penitele prelucrate in acest mod si am testat pe “propria piele” ce inseamna sa scrii cu o astfel de penita π ! Ii multumesc pe aceasta cale pentru oportunitatea oferita!
Ca o mica introducere pentru cei care nu cunosc acest gen de prelucrare; in general marimile standard pentru penitele moderne sunt EF (extra fina), F (fina), M (medie), B (mare) si penitele Italice de 1.1, 1.5, 1.9. Acest penite vin standard cu o “bila” din aliaj in varf menita sa creasca rezistenta in timp a penitei si sa protejeze metalul din care este confectionata penita impotriva tocirii.
In functie de preferinta fiecaruia aceste marimi standard se pot prelucra pentru a transform scrierea cu stiloul; exista multiple variante :”Zoom”, “Left Oblique”,”Right Oblique”, “Architect”etc. Articolul de aici detaliaza diversele moduri de prelucrare si rezultatele unice obtinute astfel.
Pentru penitele prelucrate in modul “arhitect” – una B si una M ca si punct de pornire, avem o inversare a liniei fata de o penita italica 1.1 standard; astfel liniile verticale vor fi subtiri iar cele orizontale vor fi groase. Mai mult schimband unghiul in care tinem penita fata de hartie putem varia grosimea liniei orizontale si obtine astfel un alt efect deosebit.
In imaginile de mai jos puteti observa diferenta intre o penita italica de 1.1 mm (penita din stanga) si penita prelucrata in modul “arhitect” (penita din dreapta).
Diferenta se observa cel mai bine daca intoarcem penitele asa cum puteti observa mai jos; in primele doua imagini de la stanga la dreapta: avem o penita Italica 1.1, penita prelucrata “architect” si o penita standard, marime M unde se observa foarte bine “bila ” menita sa protejeze penita.
Felul prelucrarii penitei necesita o atentie sporita in timpul scrisului si o acomodare necesara mainii; o astfel de penita nu este pentru oricine si nu iarta daca unghiul optim nu este respectat in timpului scrisului; ceea ce vreau sa spun este ca datorita prelucrarii penita poate patrunde cu usurinta in hartie si sau poate da senzatia de zgariere daca nu este respectat unghiul optim.
Atunci cand este folosita asa cum trebuie penita creaza un efect deosebit scrisului; asa cum puteti observa efectul de “arhitect” este mai vizibil pentru imaginea din stanga decat pentru imaginea din dreapta. Motivul din punctul meu de vedere il reprezinta marimea de start a prelucrarii; penita initiala din stanga a fost un B deci a avut maiΒ mult material pentru prelucrare in timp ce penita din dreapta a fost initial un M cu mai putin material in “bila” de protectie. Efectul din stanga insa vina la pachet cu o senzatie mai dura a scrisului daca nu respectam unghiul de scriere in timp ce penita din dreapta este mai “ingaduitoare”.
Efectul asupra scrisului este unul deosebit; avem un efect de panglica, obtinut de obicei cu ajutorul stilourile cu pensula si nu celor cu penita π Penita “arhitect” pune foarte bine in valoare nuanta cernelii folosite!
In imaginile de mai jos am comparat rezultatul scrisului cu o penita italica standard de 1.1 (citatul din partea de sus a paginii) cu rezultatul obtinut folosind penita prelucrata in modul “arhitect” (citatul din partea de jos a paginii).
PRO si CONTRA
OBS. Argumentele βPROβ si βCONTRAβ sunt subiective si reflecta propria mea experienta si senzatia de folosire a stiloului; aceasta inseamna ca experienta voastra poate sa fie diferita de a mea deci nu luati cu titlul de obligatoriu, punctele de mai jos.
PRO
- Obtinem un efect deosebit al scrisului
CONTRA
- Unghiul de scriere si acomodarea pot fi dificile iar fiecare prelucrare este unica, fiind facuta manual – deci nu vom obtine aceleasi rezultate de fiecare data
Impresia Finala
Asadar merita investitia intr-o astfel de penita? Raspunsul meu este DA!
Pentru a obtine un efect deosebit al scrisului, merita investit intr-o astfel de prelucrare; de asemenea cu cat penita standard este mai mare (de exemplu B) cu atat prelucrarea va fi mai reusita si efectul de “panglica” mai evident.
Acest gen de prelucrare nu este insa pentru toata lumea si presupune asa cum mentionat si mai sus un anumite nivel de efort si acomodare.
Deci luati acest lucru in considerare inainte de a decide in a investi intr-o astfel de penita!
Recomandat de Pen Mania!
De unde puteti comanda ?
O sursa recomandata de penite care se pot prelucra in acest mod este FPNIBS.COM
Eu recomand in general penitele JoWo numarul 6 cu varf B sau M
JoWo numarul 6 : https://www.fpnibs.com/94-size-6
Daca nu sunteti siguri care este penita cea mai potrivita pentru aceasta prelucrari folositi formularul de contact pentru a afla informatii.
De asemenea trebuie sa tineti cont de stiloul in care veti folosi penita; din nou va sfatuiesc daca nu stiti sa cereti sfatul celor de la FPNIBS.COM atunci cand ii contactati si le cereti o astfel de prelucrare.
O alta sursa recomandata este magazinul de pe EBAY al lui Bobby (de unde imi cumpar eu acum stilouri “made in China”) π
sau