PARKER – IM Standard CT

Distribuie acest articol !

Cuprins articol

Trebuie sa recunosc ca nu stiam la ce sa ma astept din partea lui Parker IM Standard.

Introducere

Sunt familiar cu gama IM si stiu ca se incadreaza ca si pret/performanta la un nivel mediu, undeva intre gama Jotter si Urban; este insa prima oara cand am ocazia sa testez un Parker IM indeaproape.

parker-IM-20
Parker IM – Standard Black CT

Prima impresia este una buna; design-ul stiloului este unul clasic, simplu, sobru chiar “plicticos” in sine, mai ales daca il comparam cu Lamy Al Star – “Copper Orange”, editia 2015.

parker-IM-56

Este foarte clar din imaginile de mai sus, design-ul lui Parker IM nu este unul spectaculos; dupa parerea mea nici nu trebuie dat fiind scopul gamei IM; asa cum apare pe site-ul Parker si citez:

At once modern, elegant and professional,
Parker IM is a pen ready to accompany you anywhere.
Parker IM combines modernity and classicism.

Designul elegant si sobru, mai ales cand stiloul este folosit cu capacul pus, recomanda IM pentru orice fel de imprejurare, fara a face de rusine utilizatorul sau.

parker-IM-1

Parker ofera mai multe variante de culoare si mai multe tipuri de finisaje cu diferente in ceea ce priveste pretul pentru variantele Standard si cele Premium.

Varianta pe care o detin – Standard Black CT – este o varianta cu crom si metal vopsit cu lac negru lucios; penita este F (fina), Parker oferind in general pentru aceste game doar penite F si M.

parker-IM-7

Fluxul de cerneala este unul bun, echilibrat – nici prea uscat dar nici prea umed. Penita este din otel si este o penita “tare” sau mai bine zis “teapana” fiind specifica acestei zone de pret la Parker; cu toate acestea in timpul scrisului nu apare senzatia de zgariere a hartiei (depinde si de calitatea hartiei alese, dar am testat si pe un A4 80mg copiator standard) dar cel care scrie cu stiloul simte clar contactul dintre penita si hartie.

parker-IM-38

Asa cum am mai spus, aceasta varianta vine vopsita cu un lac negru lucios iar corpul stiloul este fabricat in intregime din metal – data fiind greutatea sa nu cred ca este vorba de aluminiu; grosimea stiloului este una potrivita, care chiar imi place – nici prea gros si nici prea subtire.

Capacul stiloului prezinta un “varf” generos de crom lucios, de culoare argintie. Clema de prindere este modelata dupa logo-ul caracteristic Parker – “sageata” fiind simbolul grafic standard al companiei.

Zona de prindere este si ea argintie dar nu este lucioasa; Parker a optat pentru un finisaj diferit aici care reduce alunecarea degetelor in timpul sesiunilor de scris prelungite.

Ergonomia scrisului este un buna, mult mai buna decat cea oferita de exemplu de Parker Urban.

parker-IM-45

Parker IM ofera o zona de prindere mai subtire decat Parker Urban, cu un design conic iar utilizatorul are posibilitatea de a pozitiona degetele pe 3 zone diferite, in functie de confortul personal.

Parker Urban desi in aparenta, zona sa de prindere pare mai ergonomica, pentru mine personal, degetele mele stau fix pe zona de mijloc care este mult mai “bombata” decat Parker IM ceea ce duce in cazul meu la disconfort pe sesiuni mai lungi de scris. Tranzitia dintre zona de prindere si restul corpului stiloului este de asemenea mult mai pronuntata la Urban decat la IM si poate de asemenea provoca disconfort.

Producator

parker-IM-50

Parker este unul dintre numele sonore in ceea ce priveste istoria instrumentelor de scris si mai ales a stiloului cu cerneala. Infiintata in 1888 in Statele Unite, Parker este in prezent produs in Franta si in China, in functie de gama si model.

Istoricul detaliat al companiei, il puteti gasi aici – http://www.parkerpen.com/en-US/stories/parker-history

Prezentarea metodelor de productie Parker – http://www.parkerpen.com/en-US/stories/craftsmanship

  Caracteristici

  • Material penita: otel
  • Producator penita: Parker
  • Marimi penita disponibile: F (fina) si M (medie)
  • Cerneala: cartuse proprietare Parker cu capacitate mare sau convertor proprietar Parker
  • Lungime cu capac: 138mm
  • Greutate: 33g / capac – 13g / corp fara capac – 20g
  • Capacitate cerneala: cartus proprietar – ~1 ml / convertor proprietar – ~0.5 ml
  • Ergonomia Scrisului: buna, fara performanta deosebita
  • Altele: pentru sesiuni lungi de scris, recomand folosirea fara capac; de asemenea capacul desi greu se scoate usor de pe corpul stiloului si se poate monta pe stilou fara probleme. Capacul este confectionat din alama conform site-ului Parker.

Variante de Culoare

Gama Standard:

  • Black GT – auriu
  • Black CT – argintiu
  • Albastru CT
  • Argintiu CT
  • Argintiu Metalic CT
  • Argintiu Metalic GT

Gama Premium – mai multe detalii aici

Culori de cerneala disponibile

Cartuse proprietar Parker sau orice fel de cerneala pentru stilouri prin intermediul convertorului Parker standard, inclusiv Parker; mai multe detalii aici.

In cazul de fata, am folosit o cerneala de la Diamine – Sapphire Blue.

Exemple de scris

Penita F (fina)

parker-IM-36

PRO si CONTRA

OBS. Argumentele “PRO” si “CONTRA” sunt subiective si reflecta propria mea experienta si senzatia de folosire a stiloului; aceasta inseamna ca experienta voastra poate sa fie diferita de a mea deci nu luati cu titlul de obligatoriu, punctele de mai jos.

PRO

  • Design sobru si elegant
  • Materiale constructie
  • Robustete
  • Raport pret/performanta

CONTRA

  • Capacitate convertor cerneala mica – doar 0.5 ml

Impresia Finala

Pentru cei care doresc o alternativa sobra, cu un design clasic si prefera un stilou metalic mai greu, Parker IM este o alternativa buna la Lamy Al Star.

Raportul pret / performanta este unul bun!

parker-IM-28

Galerie Imagini

Resurse si Informatii

Pagina producatorului

http://www.parkerpen.com/en-US/shop-online/im-black-fountain-pen—medium-stainless-steel-nib

Recenzii video

https://www.youtube.com/watch?v=8T4JFsu-PkE

Distribuie acest articol !